Caribbean Courtyard Villa

Overview

Tropical House is woven
in the jungle of Costa Rica

Studio Saxe weaves tropical pergola in the jungle of the Caribbean coast of Puerto Viejo, Limon.

Concept

Pavilions were joined through a woven network of pergolas that blend with the jungle creating a sense of unity through an internal courtyard.

Design

We designed a strategy of aggregation by creating a network of triangled pergolas that can grow or contract depending on the necessity of the client throughout the project. This in turn allows for people to circulate and go to different rooms and private or social areas around the house while weaving through existing vegetation and jungle. Each room is a contained space that can be placed anywhere around the property.

Sustainability

The project was conceived as a series of objects placed around the property and within existing trees, it is also placed stepping down the mountain to allow for the topographic condition to be gentle with the built architecture.  Together with solar energy generation, water-efficient systems, and passive bioclimatic design, this project sets a new example design for the tropical region of the coast of Costa Rica.

Construction

Through a series of repeating triangles, the house was erected modularly and each individual private or public space was enclosed through walls and glass thus creating a sensation of a network that can continue growing in time.

Project Data

Location
Puerto Viejo, Limon, Costa Rica
Date of completion
December 2021
Client
The Stroh Family
Area
495m2

Project Team

Studio Saxe Design Director
Benjamin G. Saxe
Electromechanical Engineer
CIEM
Structural Engineer
APÉSTEGUI+BLAIR
Builder
Cr-Eco
Landscape
Saxe Landscape
Photography
Andres Garcia Lachner