Nalu

Costa Rica Boutique Hotel

Overview

Jungle yoga and forest dwellings combine in Costa Rica Eco Resort 

The Libid family commissioned Studio Saxe to create a family friendly boutique hotel and multipurpose studio focused on health, wellness, and surfing set in the tropical landscape of Nosara, Costa Rica. The project is another in a long line of sustainable buildings from the practice that blend contemporary design with local craftsmanship, embracing the natural environment that surrounds and frames the architecture. Individual homes are set in a lush landscape creating both privacy amongst them and openness to private gardens. A multipurpose studio becomes the perfect opportunity for guests, locals, and teachers to interact through classes of TRX, Muay Thai, and Yoga.

 

Concept

Guests at Nalu are provided with individual pavilion ‘homes’ rather than rooms, located just a few minutes-walk from the beach. By breaking up the mass of the traditionally monolithic hotel, we were able scatter living spaces amongst existing trees making the intervention feel and fit “lighter” as well as create a sense of privacy within the natural world.

Architect Benjamin Garcia Saxe said:

“Our project at Nalu represents the power of simple, low-key, modern tropical architecture. It has quickly become a town favorite, which shows that there is a real desire to occupy spaces that bring people closer to nature, while addressing the needs of contemporary life.”

Design

Each room of each pavilion has been carefully positioned following meticulous research into wind and sun patterns to create comfort through bioclimatic design, while ensuring they are all provided with privacy and an individual view out to the landscape. Overlapping recycled timber roofs project out over each pavilion providing shade from the intense equatorial sun and create the perfect opportunities for cross ventilation through a “venturi effect” that draws hot air out and keeps spaces cool. Rooms are connected via corridors that filter dappled sunlight down from the pergola roofs above and frame more views out the lush surroundings.

 

   

Construction

We intended to create large, open, and fresh spaces using conventional and simple block construction most local builders know how to execute. This combination of simple walls with long spanning concrete beams and lightweight metal roofs create a fast and efficient method of construction. Roofs made of recycled teak planks create uneven patterns that further emphasize this tension between local craftsmanship and modern methods of construction.

Project Data

Location
Nosara, Costa Rica
Area
620 m2
Client
Nalu
Date of Completion
2017

Project Team

Director
Benjamin Garcia Saxe
Project Architect
Alejandro Gonzalez & Cesar Coto
Project Team
Laura Morelli
Builder
Construction PROS
Structural Engineer
Sotela Alfaro Ltda.
Electromechanical Engineer
Dynamo Studio
Photography
Andres Garcia Lachner

Publications

2017
2017
2017
2017
Download Press Release